Experimentele lupusbehandeling UCB mislukt

Teleurstelling bij het Belgische chemiebedrijf UCB. Klinische testen met een experimentele behandeling voor patiënten met de chronische auto-immuunziekte lupus zijn op een mislukking uitgedraaid.

UCB belooft verder te werken aan andere behandelingen.

De ‘primaire klinische werkzaamheidspunten’ voor het middel epratuzumab zijn niet bereikt, zo meldt UCB in een persbericht.

‘De behandelingsrespons bij patiënten die epratuzumab kregen naast een standaardtherapie was niet statistisch significant hoger dan bij patiënten die placebo kregen naast een standaardtherapie.’

Beursaandeel krijgt opdoffer
UCB is naar eigen zeggen teleurgesteld over de resultaten van de testen, maar zegt zich te zullen blijven inzetten voor de lupus-gemeenschap.

‘We richten ons op het ontwikkelen van nieuwe therapieën voor de behandeling van immunologische aandoeningen waaronder systemische lupus erythematodes (SLE) en werken al aan de klinische ontwikkeling van een volgend geneesmiddel tegen SLE.’

Vlak nadat het chemiebedrijf de tegenvaller bekendmaakte, kreeg het beursaandeel van UCB een flinke opdoffer. Rond 9.20 uur noteerde het aandeel van het bedrijf ruim zes procent lager.

Auto-immuunziekte
Lupus is een chronische auto-immuunziekte die meerdere orgaansystemen kan aantasten, zoals de huid, gewrichten, nieren, hersenen, het bloed, hart en longen. Vaak voorkomende symptomen zijn onder andere vermoeidheid, koorts, gewrichtspijn, huidlaesies en pijn op de borst.

Vaak ontwikkelen patiënten een typische vlinderachtige huiduitslag rond de wangen en neus. Naar schatting 5 miljoen mensen lijden volgens UCB aan lupus, meestal vrouwen tussen 15 en 44.

Bron: De Standaard (28/07/2015)