betrouwbaarheid

Een betrouwbaarheidsinterval is een geschat waardenbereik waarbinnen zich waarschijnlijk alle gegevens (resultaten) bevinden. In onderzoek kan van een gegeven behandeleffect, dat bij een steekproef van een populatie wordt gemeten, het betrouwbaarheidsinterval worden berekend om zodoende de beste schatting te geven van het bereik van het behandeleffect dat in de gehele populatie zal worden waargenomen. De waarschijnlijkheid dat het betrouwbaarheidsinterval de waarde bevat, wordt het betrouwbaarheidsniveau genoemd. Betrouwbaarheidsniveaus worden van oudsher vastgesteld op 95% of 99%. Dit betekent dat onderzoekers 95% (of 99%) zeker zijn dat het gemeten effect binnen het werkelijke waardenbereik ligt. In plaats van bijvoorbeeld de gemiddelde leeftijd van een populatie te schatten op 15 jaar, zeggen onderzoekers dat de gemiddelde leeftijd tussen 14 en 16 is. Dit betrouwbaarheidsinterval bevat de werkelijke geschatte waarde.

betrouwbaarheid (Wikipedia)

Betrouwbaarheid kan verwijzen naar:

Onbetrouwbaarheid kan verwijzen naar:


Vista-xmag.png
Bekijk alle artikelen waarvan de titel begint met Betrouwbaarheid of met Betrouwbaarheid in de titel.
Disambig-dark.svg
Dit is een doorverwijspagina, bedoeld om de verschillen in betekenis of gebruik van Betrouwbaarheid inzichtelijk te maken.

Op deze pagina staat een uitleg van de verschillende betekenissen van Betrouwbaarheid en verwijzingen daarnaartoe. Bent u hier via een pagina in Wikipedia terechtgekomen? Pas dan de verwijzing naar deze doorverwijspagina aan, zodat toekomstige bezoekers direct op de juiste pagina terechtkomen.